vstup.pk@gmail.com пн.-пт.: 09:00-17:00, сб.: 09:00-13:00

Найповніша пам’ятка учасника НМТ та що робити, якщо пропустив іспит з поважної причини у 2023 році

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2023 > Найповніша пам’ятка учасника НМТ та що робити, якщо пропустив іспит з поважної причини у 2023 році

З 5 червня 2023 року розпочалася основна сесія національного мультипредметного тесту 2023 року, результати якого використовуватимуть для вступу до закладів вищої освіти. Триватиме до 23 червня. Екзаменаційні центри створені в Україні та в 47 містах 30 країн.

Основна сесія НМТ триватиме до 23 червня і проходитиме у дві зміни: перша – з 10:00, друга – з 15:00 за київським часом у всіх країнах, окрім США та Канади. З міркувань безпеки інформація про те, де на території України відбудуться тестування, не оприлюднюється.

Учасники тестування дізнаються про місце проходження тесту у персональному електронному кабінеті, де розміщено запрошення на тестування. Допуск до тимчасових екзаменаційних центрів розпочинається за 30 хвилин і припиняється за 10 хвилин до початку тестування.

Запізнення не є поважною причиною відсутності на тестуванні, тож вступникам варто заздалегідь подбати про те, щоб вчасно дістатися до екзаменаційного центру.

Пропонуємо учасникам тестування алгоритм дій, ознайомлення з яким допоможе дізнатися про правила проведення тесту, відчути впевненість та комфорт при відвідуванні екзаменаційного центру. 

Допуск до екзаменаційного центру

Для допуску до тимчасового екзаменаційного центру учасник тестування має пред’явити паспортний документ та сертифікат, який необхідно роздрукувати з інформаційної сторінки самостійно напередодні тестування.

Також необхідно мати запрошення. Воно може бути в онлайн-форматі, тобто учасник іспиту може завантажити запрошення на телефон і пред’явити для входу в ТЕЦ у такому вигляді.

Кожен учасник тестування має право взяти з собою в аудиторію прозору пляшку води та ручку будь-якого кольору для роботи з чернеткою.

Вхід до аудиторії

На вході до тимчасового екзаменаційного центру як в Україні, так і за кордоном, учасника тестування зустрічатиме україномовний спеціаліст, який перевірить документи та повідомить номер аудиторії, де буде проходити тестування.

Списки з прізвищами та розподілом за аудиторіями, якщо їх буде декілька, будуть вивішені на вході до центру.

Учасник НМТ за вказівниками має пройти до вказаної аудиторії. В аудиторії фахівець центру вкаже місце за комп’ютером, яке має зайняти учасник тестування.

Інструктаж

Перед початком тестування протягом 5-7 хвилин інструктор в аудиторії проведе інструктаж, як проходитиме оцінювання та на що слід звернути увагу учаснику іспиту.

Фахівець нагадає, що під час тестування не можна користуватись мобільними телефонами, навушниками та іншими засобами зв’язку та технічними засобами.

Усі ці речі учасник тестування має залишити у спеціальному місці для особистих речей.

Також інструктор попередить, що учасник не може відкривати інші браузерні вікна, окрім того вікна, де відбувається тестування.

У разі порушення будь-якої з цих або інших вимог, що озвучить інструктор, тестування для цього учасника буде припинено, і він не отримає результат НМТ.

Початок роботи над тестом

По завершенню інструктивної частини кожен учасник отримає логін і пароль для входу в систему.

Увійшовши в систему, учасники тестування мають прочитати на екрані монітора правила проходження тесту.

Після цього учасник може розпочати виконання завдань тесту.

Відлік часу

Відлік часу починається з моменту, коли учасник увійшов до системи і ознайомився з правилами проходження тесту.

Відлік буде постійно знаходитись перед очима учасника тестування у тестовому вікні.

Відлік часу при нетривалій повітряній тривозі

У разі оголошення повітряної тривоги, що триватиме незначний час, відлік часу буде призупинено на час вимушеної перерви.

Час на проведення тестування не буде зменшений. Після завершення тривоги тестування буде продовжене у звичайному режимі з поновленням відліку часу, що наданий вступнику для проходження тесту.

Робота з предметними блоками НМТ

Під час роботи з тестовими завданнями кожного предметного блоку учасник має позначати відповідь, яка, на його думку, є правильною, та зберігати свою відповідь.

Якщо учасник впевнений у відповіді, він може одразу позначати її як правильну. У разі сумнівів учасник може занотувати номер питання і блоку на чернетці, щоб пізніше повернутися до цього завдання.

Учасники тестування можуть виконувати завдання предметних блоків у будь-якому порядку, мають право пропускати завдання і повертатись до їх виконання у межах тестового часу.

Використання чернетки

У процесі виконання завдань кожен учасник тестування має право використовувати чернетку.

З цією метою на столі у кожного учасника іспиту буде знаходитись чистий аркуш паперу, на якому можна буде робити будь-які обрахунки, позначки, нотатки, схеми тощо. За необхідності учасник може скористатися додатковою чернеткою. Чернетку можна буде взяти з собою після завершення тесту.

Додаткові матеріали НМТ

У тестовій системі будуть доступні додаткові довідкові матеріали з математикихімії та фізики.

Учасники тестування зможуть під час тесту використати деякі формули та таблиці, дозволені процедурою.

Ознайомитись з ними можна заздалегідь.

Завершення тестування

Після того як учасник виконав усі завдання, необхідно натиснути кнопку «ЗАВЕРШИТИ ТЕСТУВАННЯ».

Якщо учасник пропустив якісь завдання або не зберіг правильну відповідь, система видасть повідомлення, на які саме завдання у якому блоці не надана або не збережена відповідь.

Учаснику варто повернутись до цих завдань та обрати відповіді, які, на його думку, є правильними. Ці відповіді треба зберегти.

Після цього необхідно знов натиснути кнопку «ЗАВЕРШИТИ ТЕСТУВАННЯ».

Якщо всі відповіді збережені, система повторно запитає, чи дійсно учасник хоче завершити тестування. Учасник має підтвердити свій намір, натиснувши «ТАК».

Після цього тестування для учасника є завершеним.

Отримання результатів НМТ

Одразу після підтвердження наміру завершити тестування учасник отримає на екрані результат з кожного з предметних блоків.

Результат буде поданий у вигляді тестових балів, які набрав учасник НМТ з кожного предмета.

Результати для вступу до закладів вищої освіти за шкалою 100-200 балів кожен учасник основної сесії НМТ отримає до 28 червня у своєму електронному кабінеті.

Дізнатись результати за шкалою 100-200 балів кожен учасник може й самостійно, використавши таблиці переведення тестових балів з усіх предметів, оприлюднені в Порядку прийому до закладів вищої освіти.

Вихід з аудиторії

Після того, як учасник отримав свої результати у тестових балах, він має підійти до інструктора та повідомити про завершення тестування.

Потім він має поставити підпис у відповідному протоколі, і лише після цього забрати речі й залишити аудиторію.

Під час складання національного мультипредметного тесту в Україні можлива ситуація, за якої в регіоні буде оголошено повітряну тривогу. Як вплине оголошення тривоги на проведення тесту та якими мають бути дії учасника НМТ?

Усі фахівці, які працюватимуть у тимчасових екзаменаційних центрах в Україні, дотримуватимуться чіткого алгоритму дій під час повітряної тривоги.

Оголошення тривоги до прибуття в екзаменаційний центр

Якщо повітряна тривога буде оголошена до прибуття учасника тестування в екзаменаційний центр, йому необхідно дочекатися до її завершення в безпечному місці.

Після завершення тривоги учасник має доїхати до екзаменаційного центру і взяти участь у тестуванні. Якщо фахівці екзаменаційного центру ухвалять рішення про скасування проведення тестування в цей день, учаснику буде запропоновано скласти тест під час додаткової сесії НМТ.

Також неявка учасника на тестування через оголошення тривалої повітряної тривоги в регіоні вважатиметься поважною причиною для участі в додатковій сесії. У цьому випадку учасник НМТ не має додавати додаткових підтверджень пропуску тестування.

Для участі в тестуванні необхідно буде лише подати заяву про участь у додатковій сесії. Така можливість передбачена в персональному кабінеті учасника тестування.

Оголошення тривоги під час перебування в екзаменаційному центрі

Призупинення тестування

Під час повітряної тривоги тестування буде призупинено, це буде зроблено в спеціальному сервісі тестової програми.

При цьому час проходження оцінювання зупиниться, щоб в учасника НМТ була можливість після завершення повітряної тривоги та сигналу «Відбій» завершити оцінювання, продовживши його з тієї хвилини й того завдання, коли відбулося призупинення.

Після сигналу «Відбій повітряної тривоги» та повернення до тестової аудиторії учасник продовжить працювати саме з тим варіантом завдань, над яким почав працювати до оголошення тривоги.

Однак така можливість буде доступна лише тим учасникам, під час оцінювання яких буде оголошена недовготривала тривога.

Довготривала тривога

Довготривалою тривогою під час першої зміни у двозмінному пункті тестування вважається тривога, яка триває понад півтори години.

Тобто якщо ви складаєте НМТ в першу зміну в такому пункті, то повернутися до виконання тесту можна буде, якщо тривога триватиме не довше 1 години 30 хвилин.

Якщо тривога триватиме довше, тестування не буде продовжене, а учасники отримають право взяти участь у НМТ під час додаткової сесії.

Важливо: ця умова стосується лише пунктів, які працюють у дві зміни.

Під час проходження тестування в другу зміну або проходження його в пункті, де тестування відбувається лише в одну зміну, можна буде продовжити тестування, якщо тривога триватиме не довше 2 годин 20 хвилин. Це пов’язано з тим, що в пункті немає іншої зміни учасників, і пункт може продовжити роботу.

Якщо повітряна тривога триватиме довше, учасникам НМТ буде запропоновано пройти НМТ під час додаткової сесії оцінювання.

Пауза в НМТ. Перебування в укритті

Після оголошення сигналу тривоги учасники тестування разом з персоналом пункту тестування мають перейти в укриття.

Учасники НМТ можуть забрати особисті речі, що були залишені в спеціально відведеному місці перед початком тестування. Для цього вони мають бути компактно складені заздалегідь при здачі на зберігання.

Водночас користування засобами мобільного зв’язку або іншими гаджетами в укритті буде заборонено.

Учасники тестування зможуть спілкуватися між собою в укритті, але лише на теми, що не стосуються змісту завдань. За цим слідкуватимуть інструктори та персонал, який перебуватиме в укритті.

У випадку довготривалої тривоги після оголошення сигналу відбою учасники мають подати заяву щодо складання НМТ під час додаткової сесії. Інструкцію про алгоритм дій у такому випадку надасть відповідальний за пункт тестування, а персонал пункту тестування забезпечить учасникам усю необхідну допомогу в оформленні заяви.

Ніяких додаткових документів, які мають підтвердити факт довготривалої тривоги та право на участь у додатковій сесії, учаснику не потрібно.

Важливо: заяви на участь у додатковій сесії необхідно подати одразу в пункті тестування.

Якщо і під час основної, і під час додаткової сесії буде оголошено тривогу, яка виявиться довготривалою, у такому випадку учасник після ухвалення рішення про завершення НМТ в екзаменаційному центрі має звернутися до відповідального працівника екзаменаційного центру. Такі питання будуть вирішуватись в індивідуальному порядку.

Як діяти, щоб скористатися можливістю пройти тестування під час додаткових сесій?

Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти підготували роз’яснення щодо алгоритму дій вступника у такій ситуації.

Учасникам, які не брали участь у НМТ з поважних причин

Учасники, які не взяли участі в основних сесіях із поважних причин, протягом трьох робочих днів із дня проведення тестування, у якому мали брати участь, можуть подати до регіонального центру оцінювання якості освіти, який здійснював їх реєстрацію для участі в основних сесіях НМТ, заяву щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій.

Також вступник має подати один із документів, де відображено факти й обставини, що можуть бути підставою для допуску до участі в додаткових сесіях.

Якщо через певні обставини учаснику необхідно змінити місце проходження тестування ‒ він може зазначити в заяві щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій населений пункт в Україні, де перебуватиме під час проведення додаткових сесій, або країну і населений пункт за кордоном, у якому бажає пройти НМТ під час додаткових сесій, відмінний від того, який вказав під час реєстрації для участі в основних сесіях.

Заяву та підтвердні документи такий учасник також має подати до регіонального центру оцінювання якості освіти, який його реєстрував для участі в основних сесіях НМТ, протягом трьох робочих днів з дня проведення сесії НМТ, у якій він мав брати участь, в один із способів:

  • за допомогою поштового зв’язку (ураховуючи день проведення НМТ та час, необхідний на доставку документів до регіонального центру);
  • електронною поштою (датою відправлення вхідного листа вважається дата, зафіксована в електронній скриньці регіонального центру);
  • особисто заявником або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.

Учасникам, які брали участь в НМТ, але не змогли завершити роботу

Також подати документи для участі в додаткових сесіях можуть ті учасники, які брали участь в основних сесіях НМТ, але не змогли розпочати або завершити виконання сертифікаційної роботи через причини, на які не могли вплинути. З-поміж таких причин:

  • різке погіршення їхнього стану здоров’я;
  • виникнення в тимчасовому екзаменаційному центрі (ТЕЦ) обставин, що могли становити загрозу для життя та здоров’я учасників НМТ;
  • дочасне припинення процедури НМТ в певній(-их) аудиторії(-ях) або в ТЕЦ через неможливість створення належних умов для виконання сертифікаційної роботи.

Такі учасники подають заяву щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій до відповідного регіонального центру в день проведення НМТ до моменту виходу з ТЕЦ (через відповідального за ТЕЦ) або протягом трьох робочих днів з дня проведення НМТ.

Рішення про допуск до участі в додаткових сесіях таких учасників приймає регламентна комісія при регіональному центрі оцінювання якості освіти на підставі записів, зроблених у документах ТЕЦ, і допускають до проходження НМТ під час додаткових сесій за умови задоволення апеляційною комісією при Українському центрі оцінювання якості освіти клопотання про анулювання їхніх результатів НМТ.

Розгляд документів, поданих учасниками, регламентна комісія здійснює протягом трьох робочих днів з урахуванням дня їх надходження.

Інформацію про рішення регламентної комісії щодо допуску / недопуску до участі в додаткових сесіях НМТ зазначають у персональному кабінеті такого учасника.

Додатковий період реєстрації для участі в національному мультипредметному тесті триватиме до 12 червня. Додатковий період реєстрації передбачений лише для тих, хто реєструвався в основний період, але отримав відмову, та тих, хто не зміг із поважних причин вчасно зареєструватися. Також у цей період здійснюють реєстрацію осіб, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах.

Реєстрація буде здійснюватись за допомогою спеціального сервісу, який було використано й під час основного періоду.

Реєстрація осіб, яким було відмовлено під час основного періоду реєстрації

Особи, які реєструвалися в основний період реєстрації, але яким було відмовлено в реєстрації для участі в НМТ, мають у персональному кабінеті, створеному в основний період реєстрації, доопрацювати надані ними під час реєстрації для участі в основній сесії НМТ інформацію та копії документів.

В Українському центрі оцінювання якості освіти нагадали, що серед найпоширеніших причин відмов у реєстрації були ненадання певних документів або надання документа, оформленого не за зразком, як-от довідки з місця навчання.

Тож цьогорічним випускникам, які отримали відмову в реєстрації саме через некоректне оформлення довідки з місця навчання, треба подбати про те, щоб вона відповідала встановленому зразку: у ній має бути зазначено: «він (вона) завершує здобуття повної загальної середньої освіти в (місяць) 2023 року в (назва закладу освіти)».

Потенційні учасники НМТ, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти в закордонному закладі освіти, мають завантажити до персонального кабінету нотаріально засвідчений переклад відповідної довідки українською мовою.

Також поширеною причиною відмови в реєстрації було ненадання документа, що підтверджує наявність або відсутність реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП).

Підтвердити внесену інформацію про номер можна, завантаживши до сервісу реєстрації копію одного з документів, що підтверджує його достовірність:

  • картки платника податків;
  • довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків;
  • свідоцтва про народження або паспорта громадянина України, до якого внесено дані про РНОКПП;
  • діючого паспорта громадянина України для виїзду за кордон, що був виготовлений за Технічним описом та зразком бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2007 року № 858, і в якому зазначено персональний номер (ідентифікаційний номер фізичної особи – платника податків).

Водночас громадяни України, які відмовилися від отримання РНОКПП та мають відповідну відмітку в паспорті (а також іноземці, особи без громадянства, які мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні, особи, які звернулися за захистом в Україні, якщо вони не зареєстровані як платники податків у державних податкових інспекціях України), у процесі роботи із сервісом реєстрації мають вказати, що вони не мають РНОКПП.

Реєстрація осіб, які з поважних причин не змогли зареєструватись під час основного періоду

Особи, які не змогли з поважних причин зареєструватися для проходження НМТ під час основного періоду реєстрації, мають за допомогою спеціального сервісу створити персональний кабінет на вебсайті УЦОЯО та виконати в ньому такі дії:

1) унести особисті дані (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, дані документа, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), номери контактних телефонів та адресу електронної пошти, вказати категорію: випускник поточного року або випускник минулих років) й інформацію щодо участі в НМТ;

2) завантажити копії заяви щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій, документа, що підтверджує причину, через яку вони не змогли зареєструватися для проходження НМТ під час основного періоду реєстрації (довідку чи документ, виданий установою, до компетенції якої належить фіксація певних фактів (якщо факт можна підтвердити документально)) та сканкопії або фотокопії реєстраційних документів:

  • паспортного документа або іншого документа, що посвідчує особу, на підставі якого здійснюється реєстрація для участі в НМТ;
  • документа, що підтверджує інформацію про освіту: довідки з місця навчання, яка підтверджує, що особа завершує здобуття повної загальної середньої освіти у 2023 році (для цьогорічних випускників), або свідоцтва про повну загальну середню освіту (для випускників минулих років);
  • документа, що підтверджує внесену інформацію про РНОКПП: картки платника податків або паспорта громадянина України, до якого внесено дані про РНОКПП.

У разі відсутності з поважної причини (викрадення, втрата тощо) документа, що підтверджує інформацію про освіту, для реєстрації для участі в НМТ може бути використано Виписку з Єдиної державної електронної бази з питань освіти щодо документів про освіту та інформації про навчання особи, яку можна сформувати на вебсайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

За потреби слід додати копії:

  • свідоцтва про зміну імені, або свідоцтва про шлюб, або свідоцтва про розірвання шлюбу (для осіб, у документах яких є розбіжності в персональних даних);
  • медичного висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання за формою первинної облікової документації № 086-3/о «Медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання», затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900 (для осіб з особливими освітніми потребами);
  • нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою);
  • документа, що підтверджує причину невнесення інформації про РНОКПП;
  • документа, що підтверджує причину, яка унеможливлює участь в основних сесіях НМТ.

Важливо! Кожна копія документа, яку потенційний учасник НМТ буде завантажувати в персональному кабінеті, повинна бути сканованою або сфотографованою копією його оригіналу у вигляді окремого файла у форматі .png або .jpg розміром не більше 1 Мб; зображення повинно бути чітким та повнорозмірним (без обрізань сторін документа); текст на зображенні має бути розбірливим і вільно читатися.

Якщо ви не надасте тих чи тих копій документів або надасте копії, що не відповідають вимогам, – вам буде відмовлено в реєстрації;

3) підтвердити бажання взяти участь у НМТ;

4) надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру.

Особи, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах, для реєстрації мають звернутися до представників установи виконання покарань або слідчого ізолятора чи безпосередньо до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Рішення щодо допуску особи до участі в НМТ під час додаткових сесій буде прийнято колегіальним органом – регламентною комісією при регіональному центрі оцінювання якості освіти.

У разі успішної реєстрації потенційний учасник матиме змогу пройти тестування під час додаткових сесій.

Тим, хто буде реєструватися в додатковий період, слід після надсилання реєстраційних даних на обробку до регіонального центру оцінювання якості освіти щодня перевіряти в персональному кабінеті стан опрацювання реєстраційних документів, аби в разі виявлення недоліків у них встигнути про це дізнатися та виправити їх. Адже іншого шансу зареєструватися ви вже не матимете.

 

Інформацію надано приймальною комісією університету