vstup.pk@gmail.com пн.-пт.: 09:00-17:00, сб.: 09:00-13:00

Національний мультипредметний тест у 2023 році – відповіді на усі найпоширеніші питання

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2023 > Національний мультипредметний тест у 2023 році – відповіді на усі найпоширеніші питання

У 2023 році як і минулоріч, проведення традиційного ЗНО в Україні – неможливе через безпекову ситуацію. Натомість організатори тестування спільно з Міністерством освіти і науки дещо змінили модель національного мультипредметного тесту (НМТ). Випускники складатимуть три предмети, утім у 2023-му одна з дисциплін буде на вибір. Разом з тим, історію України вилучили з переліку обов’язкових.

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі завдячуючи сайту «Osvita.ua»  зібрала відповіді на найпоширеніші питання які хвилюють учасників Національного мультипредметного тесту у 2023 році.

Запитання: Чи може учасник мультитесту вказати під час реєстрації свій населений пункт, а потім змінити його?

Відповідь: Так, місто можна змінити протягом усього процесу реєстрації.

Під час процесу реєстрації і протягом 5 днів після завершення офіційних термінів проведення реєстрації учасник може змінити назву міста, у якому планує проходити тестування. Після цього зробити це буде неможливо. Тому слід дуже уважно і відповідально обирати місто, де учасник планує проходити оцінювання.

Запитання: Які мінімальні прохідні бали для предметних частин НМТ дозволять отримати позитивний результат за шкалою 100–200?

Відповідь: У 2023 році для отримання можливості брати участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти вступнику необхідно набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів за виконання кожного з трьох блоків НМТ.

Мінімальні прохідні бали для предметів НМТ:

  • українська мова – мінімум 5 тестових балів (з 45 можливих);
  • математика – мінімум 4 тестові бали (з 32 можливих);
  • історія України – мінімум 6 тестових балів (з 54 можливих);
  • біологія – мінімум 5 тестових балів (з 46 можливих);
  • фізика – мінімум 4 тестові бали (з 32 можливих);
  • хімія – мінімум 4 тестові бали (з 40 можливих);
  • іноземна мова – мінімум 4 тестові бали (з 32 можливих).

Запитання: Коли і в який спосіб учасники мультитесту дізнаються свої результати?

Відповідь: Інформацію про кількість отриманих тестових балів за кожну предметну частину НМТ учасник дізнається в аудиторії відразу після завершення роботи над тестом.

Після цього, використовуючи таблиці переведення тестових балів у рейтингову шкалу 100–200, кожен учасник може дізнатися свій результат, що буде використовуватися у формулі розрахунку конкурсного бала для вступу до закладу вищої освіти.

Результати кожного учасника будуть опубліковані на його інформаційній сторінці на сайті УЦОЯО.

Після передачі результатів до Єдиної державної бази з питань освіти вступник зможе створити електронний кабінет, у якому міститимуться дані конкурсного бала для участі у відборі до закладів вищої освіти.

Запитання: Як діяти учасникам, які не наберуть прохідний бал з одного з предметів мультитесту?

Відповідь: Перескласти будь-який предмет НМТ після завершення тестування неможливо. Тому, якщо для вступу на обрану спеціальність результат з третього предмета НМТ є необхідним, вступник, на жаль, втратить можливість вступу на бюджет.

Водночас на деякі спеціальності за контрактом можна буде вступати без результатів НМТ.

Також, якщо учасник має минулорічні результати НМТ або результати ЗНО за 2020–2021 роки, він зможе вступати з ними.

Запитання: У якому документі будуть визначені результати тестування в тестових і рейтингових балах?

Відповідь: Для вступу до закладів вищої освіти України все працюватиме автоматизовано. Відповідно, учаснику тестування не знадобиться жоден паперовий документ.

Свій результат тестування вступник отримає на інформаційній сторінці учасника НМТ. Після цього Інформація про результати учасника буде передана до Єдиної державної бази з питань освіти, завдяки чому абітурієнт зможе створити електронний кабінет вступника. До е-кабінету будуть експортовані дані результатів НМТ.

Жодних паперових документів вступник не передаватиме.

Запитання: Чи повинні реєструватись на мультитест ті учні, які не планують нікуди вступати після 11 класу?

Відповідь: У 2023 році державна підсумкова атестація для здобувачів повної загальної середньої освіти скасована.

Національний мультипредметний тест є інструментом відбору абітурієнтів для вступу до закладів вищої освіти. Тому ті учні, хто не планує здобувати вищу освіту, не повинні реєструватись для участі в НМТ.

А тим часом комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендуватиме парламенту зберегти раніше оголошену модель проведення НМТ за схемою:  українська мова, математика – обов’язкові, третій предмет – на вибір учасника тестування.

Про це за результатами розгляду рішення про модель національного мультипредметного тесту в 2023 році повідомила народна депутатка, член комітету Наталія Піпа.

Остаточне рішення про модель НМТ буде ухвалено під час голосування законопроекту 8228-1 у другому читанні.

Також, за її словами, члени комітету дійшли згоди, що з 2024 року ДПА буде із 4-ох обов’язкових предметів: історії України, укр. мови, математики та іноземної мови.

Інформація з сайту «Osvita.ua»