vstup.pk@gmail.com пн.-пт.: 09:00-17:00, сб.: 09:00-13:00

Фото на пляжі, зміна пріоритету і розрахунок на пільги: 10 найтиповіших помилок вступної кампанії

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2022 > Фото на пляжі, зміна пріоритету і розрахунок на пільги: 10 найтиповіших помилок вступної кампанії

Вступна кампанія близько, а відтак телеграм-канали Вступ Інфо і Типовий абітурієнт, дбаючи про вступників, підібрали для них 10 найтиповіших помилок вступної кампанії.

Аби ви не повторювали долю абітурієнтів попередніх років, пресслужба Університету Григорія Сковороди в Переяславі ділиться цією добіркою з вами.

Помилка 1. Незаповнений електронний кабінет вступника

Ще до подачі першої заяви неодмінно слід перевірити, чи всі документи завантажені до електронного кабінету: фотографія, додаток до документа про ПЗСО, довідка про реєстрацію місця проживання (для використання сільського коефіцієнта).

Обирати конкурсні пропозиції та встановлювати пріоритетність заявам потрібно особливо уважно.

Помилка 2. Квіти на фото

У системі електронного вступу існують вимоги до формату та розміру фото і сканкопій документів, які завантажують вступники.

Зверніть увагу, що завантажене фото до електронного кабінету в подальшому буде використовуватися для замовлення студентського квитка! Тому краще не завантажувати в електронний кабінет вступника фото в бузку чи з пляжу.

Не забудьте також завчасно «перевернути» фото, бо на студентському будете догори дригом.

Помилка 3. Не збігаються дані в документах

Завчасно перегляньте свої документи. Якщо у вас є розбіжності в них (ім’я, прізвище, дата народження, різні серія і номер атестату та додатка), матимете проблеми із створенням електронного кабінету і в паніці будете бігати по різних інстанціях, аби це виправити. Навіщо вам додатковий клопіт?

Перевіряйте відповідність даних ще при отриманні документів.

Помилка 4. «Зміна» пріоритету

Потрібно заздалегідь спланувати, куди і з яким пріоритетом вступник хоче подати заяву. Заява з 1 пріоритетом найголовніша, до того закладу освіти, до якого найбільше хочете вступити. До речі, навіть не сумніваємося що це буде Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

Пріоритетність заяв НЕ може бути змінена, можна лише скасувати заяву з пріоритетністю.

Уявіть собі: ви поставили пріоритетом, скажімо, «Міжнародні відносини», потім побачили, що там шалений конкурс і почали мозковий штурм: шукати на OLX велик і рюкзак, аби влаштуватися кур’єром чи «ну їх ті міжнародні відносини, подам заяву на «Маркетинг».

Якщо ви скасуєте свій пріоритетний вибір «Міжнародні відносини», щоб поставити першим «Маркетинг», у разі прийняття заяви приймальною комісією, ваш пріоритет «згорить».

Помилка 5. Незасвідчені довідки

Здається десь чули, що сільський коефіцієнт підвищує ваш рейтинг і вже схопились за цей «рятувальний жилет» – та чи відповідає він у вас встановленому зразку, чи засвідчені довідки необхідними печатками і підписами?

– Бюрократія, бюрократія! – скажете ви, але таке життя.

Проте пам’ятайте, що після подання першої заяви інформацію в кабінеті змінити неможливо, тому переконайтеся в її коректності до цього.

Помилка 6. Подання заяв

Враховуйте, що в перші 2-3 дні масово подаватимуться заяви і система буде виснути, тому краще трішки зачекайте.

Не варто подавати заяви в пікові години, як правило, з 10:00 до 13:00.

Найкращий час для подачі заявок – 6-9 ранку та після 22-23 години вечора чи навіть уночі.

Помилка 7. Розрахунок на мінімальний бал

Мінімальні прохідні бали встановлюються для допуску до конкурсного відбору на бюджетні місця, і це не означає, що вас обов’язково взагалі зарахують на навчання.

Пам’ятайте, що конкурсний бал та коефіцієнти на різних конкурсних пропозиціях можуть відрізнятись.

125 балів набрав – усе, можна видихнути, хоч кудись та вступлю. Можливо, у якийсь технікум вас візьмуть, але не розраховуйте, що мінімальний для допуску до конкурсу бал ЗНО вам 100% гарантує вступ до омріяного ЗВО.

Під час вступу на топові спеціальності буває так, що абітурієнти із балами 180+ встрибують в останній вагон і вже радіють, що зараховані хоч на контракт. Принаймні, ми б дуже чекали таких вступників в УГСП.

Помилка 8. Розрахунок на ліцензійні місця, а не на бюджетні

Максимальний обсяг бюджетних місць на спеціальність у межах вишу публікується на офіційних сайтах ЗВО.

Кількість ліцензійних місць – це кількість абітурієнтів, яку ЗВО готовий зарахувати на навчання взагалі, у цю кількість включено лише незначну частину бюджетних місць.

На філологію 500 місць дають і чого всі так паряться? – Так воно так, але із цих 500 лише 13 бюджетних на англійсько-німецький переклад.

Помилка 9. Розрахунок на пільги

Є чіткий перелік категорій осіб, що мають право на зарахування за квотами.

Якщо в школі чи в транспорті ви користуєтеся певними пільгами, то не варто розраховувати на те, що вона матиме силу при вступі до ЗВО. При цьому вашу пільгу має підтвердити приймальна комісія одного із ЗВО, подальші заяви ви можете подавати самостійно в електронному кабінеті.

Але після подачі першої заяви ви вже не зможете додати документ на підтвердження пільги та скористатися нею.

Помилка 10. Дзвінок з приймальної комісії

Буває так, що абітурієнт подає велику кількість заяв, ну а що – хай буде, але, якщо цей абітурієнт має високий конкурсний бал і може вступити будь-куди без проблем, із приймальної комісії інших ЗВО можуть телефонувати і пропонувати привезти документи для зарахування.

Якщо це ваш омріяний виш – супер, вітаємо! Можете везти оригінали документів. Але якщо у вас високі бали і ви розраховуєте вступити на бюджет – почекайте, поки з’являються списки на зарахування.

Поміж тим, цьогоріч вступ на контракт може здійснювати лише за мотиваційним листом, тому стати студентом можна ще раніше.

Нагадаємо, до 9 вересня 2022 року, діятиме консультативна телефонна лінія МОН «Вступна кампанія 2022 року».

За матеріалами ЗМІ