vstup.pk@gmail.com пн.-пт.: 09:00-17:00, сб.: 09:00-13:00

Гранти на оплату вищої освіти можуть отримати 58 тисяч вступників – розрахунки МОН

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2024 > Гранти на оплату вищої освіти можуть отримати 58 тисяч вступників – розрахунки МОН

За розрахунками Міністерства освіти і науки, державні гранти на оплату здобуття вищої освіти можуть отримати 58 тисяч вступників. Відповідні дані були презентовані МОН під час засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти, розповідає пресцентр приймальної комісії Університету Григорія Сковороди в Переяславі посилаючись на матеріал «Освіта.ua».

Зокрема, у МОН, моделюючи ситуацію на базі витрат держави на вищу освіту в 2023 році, зазначають, що після ухвалення закону про грантову систему фінансування освіти кількість вступників, які матимуть державну підтримку з оплати навчання, збільшиться майже на 30 тисяч осіб.

У 2023 році витрати держави на освіту бакалаврів склали 4 млрд 179 млн грн, що дозволило забезпечити державним замовленням 76 580 вступників.

Водночас, моделюючи ситуацію на 2024 рік, у МОН розраховують, що, за умови аналогічного рівня фінансування вищої освіти, на бюджетну форму навчання зможуть бути зараховані майже 49 тисяч вступників, а отримати державні гранти – понад 58 тисяч вступників.

За розрахунками МОН, розмір гранту на здобуття вищої освіти коливатиметься від 15 до 50 тисяч грн.

У той же час, в МОН вже повідомили, що державне замовлення буде збережено для спеціальностей, в яких є суспільна потреба – безпека та оборона, державний сектор, медицина, мистецтво, педагогіка. Також державне замовлення буде збережено для спеціальностей з особливою підтримкою держави.

У Міністерстві освіти і науки очікують, що грантова система оплати навчання в закладах вищої освіти запрацює вже з вересня 2024 року. Відповідно зміни стосуватимуться вступників, які братимуть участь у цьогорічній вступній кампанії.

Очікується, що розмір освітнього гранту матиме пряму залежність від результатів національного мультипредметного тесту.

Нагадаємо, що УЦОЯО презентував демонстраційні варіанти НМТ-2024: це змога оцінити свої знання онлайн.

 

Пресцентр приймальної комісії університету