Як вступити до омріяного університету у 2024 році: розставляємо пріоритети правильно

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2024 > Як вступити до омріяного університету у 2024 році: розставляємо пріоритети правильно

З 19 липня до 31 липня 2024 року в особистому електронному кабінеті абітурієнти подають заявки на вступ і встановлюють пріоритети для заявок на бюджет, розподіляючи їх від 1 до 5, де перше місце віддають найбажанішій спеціальності та університету.

Ми віримо, що Університету Григорія Сковороди в Переяславі – ваш пріоритет №1, тому даємо вам покрокову інструкцію для 100%-го «метчу» між нами.

Вплив пріоритетності заяв на вступ до університетів у 2024 році:

Пріоритет заяв впливає на конкурсний відбір, тобто може визначати ваше місце в загальному рейтингу. Конкурсний відбір відбувається за певним комп’ютерним алгоритмом, проходить відбір претендентів на бюджет, пріоритетність, яку ви надали конкретним заявам, визначає черговість їх розгляду. Себто система визначає, яка спеціальність та який університет найбажаніші для кожного вступника та в цій послідовності розглядає подані заяви. І хоч вирішальну роль для вступу на бюджет й відіграє конкурсний бал, коли формується список на бюджет, першим отримає рекомендацію до зарахування той вступник, який виділив конкретний заклад бажанішим для себе. Між вступниками з однаковими балами, оберуть чий пріоритет для цього закладу вищої освіти вищий.

Як це працює?

Першою алгоритм розглядає вашу заяву з найвищим пріоритетом, тобто ту, яку ви виділили для себе як № 1. Якщо за нею ви не проходите по балах на бюджет, то далі ваша заява з другим пріоритетом умовно проходить і інші вже автоматично контракт. Тоді вступники з меншими балами отримують шанс вступити на бюджет у заклади, які для вас були менш пріоритетними. Система проводить автоматичний розподіл, допоки не розподілить усі бюджетні місця у всіх університетах. Абітурієнти з найвищими балами отримають право вступити на бюджет тільки на 1 з 5 конкурсних пропозицій з найвищим пріоритетом.

Як правильно розподілити пріоритетність між заявами ?

Всього на бюджет у 2024 році можна подати 5 заяв, а тому і пріоритетів усього 5. Вам потрібно уважно розставити пріоритети під час подання заяв, оскільки потім змінювати пріоритети не можна. Складіть список спеціальностей та ЗВО, де хотіли б навчатися, проаналізуйте торішню вступну кампанію на обрані спеціальності. Перший пріоритет краще надавати тій спеціальності та університету, куди ви прагнете вступити найбільше та де, на вашу думку, ви маєте шанси отримати бюджетне місце. За таким самим принципом розподіліть інші пріоритети (2–5), де п’ятим буде заклад вищої освіти та спеціальність, які найменше вам цікаві у контексті вступу на бюджет або які ви розглядаєте як запасний варіант. Для заяв з найменшою пріоритетністю (4–5) обирайте спеціальності та заклади з меншими прохідними балами.

Обов’язково використайте всі можливі 5 заяв на бюджет з пріоритетами. При вступі у 2024 році ви також додаватимете до своїх заяв мотиваційний лист. Як його правильно написати ми розповідали та показували тут.

Отже, призначення пріоритетів допомагає вам не лише чітко визначитися зі своїми бажаннями щодо майбутньої спеціальності, але й може вплинути на ваше місце в рейтингу. Тому виставляти пріоритети своїм заявам потрібно зважливо!

 

Інформацію надано приймальною комісією університету