vstup.pk@gmail.com пн.-пт.: 09:00-17:00, сб.: 09:00-13:00
Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2024 > Національний мультипредметний тест у 2024 році: що відомо станом на початок січня

Новий 2024-ий рік набирає обертів, а усі майбутні абітурієнти з нетерпінням чекають старту реєстраційної кампанії на зовнішнє незалежне оцінювання у вигляді НМТ у 2024 році. Сподіваємося, ви вже ствердилися у думці щодо вступу до Університету Григорія Сковороди в Переяславі, а ми вже, натомість, підготували для вас усю відому про НМТ у 2024 році, наразі, інформацію.

Як проходитиме конкурсний відбір на бакалаврат у 2024 році?

У 2024 році конкурсний відбір на навчання для здобуття ступеня бакалавра здійснюватиметься за результатами ЗНО/НМТ. Відповідна норма передбачена законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року», який набув чинності 27 грудня. Законом встановлено, що для вступу на навчання для здобуття ступеня вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти, молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра здійснюватиметься за результатами ЗНО 2021 року або вступних випробувань (НМТ) 2022-2024 років.

Які предмети потрібно складати на ЗНО/НМТ у 2024 році?

Національний мультипредметний тест у 2024 році буде проведений з чотирьох предметів шкільного курсу. При цьому три предмети для вступників є обов’язковими: українська мова, історія України та математика.

У 2024 році до переліку предметів національного мультипредметного тесту буде включено два додаткових предмети – українську літературу та географію. Відповідна норма передбачена законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року», що набув чинності 27 грудня. Тести з української літератури та географії доповнять перелік предметів за вибором вступника, до якого також включено іноземну мову, біологію, фізику та хімію. Цей вибір залежить від спеціальності, яку вступник обиратиме для подальшого навчання.

Які знання перевірятимуть на ЗНО/НМТ у 2024 році?

Тести зовнішнього оцінювання створені для перевірки знань, здобутих за час навчання в школі. Конкретний зміст тестів відповідає спеціально розробленим програмам зовнішнього незалежного оцінювання. Ознайомившись із цими програмами, учасник тестування може зосередитися на тих темах, поняттях, явищах, датах, творах, які знадобляться йому під час складання НМТ.

Як проходиме тестування НМТ у 2024 році?

НМТ проводиться в онлайн-режимі в спеціально визначених тимчасових екзаменаційних центрах як на території України, так і в більшості країн Європи та деяких інших країнах світу. Вступники складатимуть усі чотири предмети в один день, двома двогодинними блоками з невеликою перервою між ними. Орієнтовно основна сесія тестування відбудеться наприкінці навчального року, у травні-червні.

Брати участь у тестуванні можна лише один раз на рік. Перескладати тести у випадку незадовільного результату неможливо. Після основної сесії ЗНО/НМТ проводиться додаткова сесія незалежного оцінювання для абітурієнтів, які з об’єктивних причин не змогли взяти участь в основному тестуванні.

Такими обʼєктивними причинами є тривала повітряна тривога, хвороба, участь в олімпіадах, міжнародних спортивних змаганнях тощо.

Чи є зміни при вступі 2024 року для тих, хто має здавати творчі конкурси?

Так, у 2024 році вступникам на творчі спеціальності для участі в конкурсі необхідно буде надати результат творчого конкурсу та результат НМТ. Відповідна норма передбачена законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року», що набув чинності 27 грудня.

Відповідно, конкурсний відбір на навчання для здобуття ступеня вищої освіти на спеціальності, що передбачають перевірку творчих або фізичних здібностей вступника, у 2024 році, здійснюватиметься за результатами двох іспитів – творчого конкурсу та НМТ.

Нагадаємо, що у 2023 році вступники на спеціальності фізичної культури і спорту, аудіовізуального мистецтва та виробництва, дизайну, хореографії, музичного та сценічного мистецтва тощо мали можливість вступати до вишів за результатами виключно творчого конкурсу.

Як готуватися до ЗНО/НМТ у 2024 році?

Після того як учасник визначився з предметами мультитесту, варто розпочинати підготовку до тестування. Необхідно зважати на те, що тести з різних предметів по-різному охоплюють шкільну програму. Подекуди знадобляться знання за 5-й – 11-й класи, подекуди – за 7-й – 11-й тощо. Саме тому треба орієнтуватися на зміст програми ЗНО з конкретного предмета.

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі триматиме руку на інформаційному пульсі усіх нововведень вступної кампанії та оперативно сповіщатиме вас про них – підписуйтесь на сповіщення сайту та соцмереж УГСП. Плануйте свій вступ до УГСП разом з нами!

 

За матеріалами порталу «Освіта.ua»