vstup.pk@gmail.com пн.-пт.: 09:00-17:00, сб.: 09:00-13:00
Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2023 > Триває вступ до магістратури: зібрали усі найважливіші деталі станом на нині

У 2023 році абітурієнти, які вступають до магістратури за денною та заочною формами навчання. Розповідаємо вам ключові деталі і дати.

Прийом заяв і документів розпочався 31 липня і закінчиться 21 серпня. Абітурієнти можуть подати до п’яти заяв на бюджет і до 15 заяв на контракт.

Подання заяви в електронній формі:

Заява в електронній формі подається вступником шляхом заповнення електронної форми в режимі онлайн на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/.

Під час реєстрації вступник зазначає такі дані:

  • адресу власної електронної пошти, до якої вступник має доступ;
  • пароль для входу до особистого електронного кабінету;
  • номер, пін-код і рік отримання екзаменаційного листка, що був отриманий під час реєстрації на єдиний вступний іспит (ЄВІ) або єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ);
  • серію та номер документа про здобутий ступінь вищої освіти або освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста.

Зверніть увагусформувати та подати заяву на вступ з результатами ЄВІ /ЄФВВ можна тільки після завантаження результатів з УЦОЯО до ЄДЕБО.

У особистому електронному кабінеті вступник вносить номери телефонів (домашній або мобільний) із зазначенням телефонних кодів. Окрім того, вступник завантажує копії документів в електронній формі (сканована копія (фотокопія) у форматі pdf, jpg):

  • додатка до документа про освіту, на основі якого здійснюється вступ;
  • кольорової фотокартки розміром 3 х 4 см, що подає до закладу вищої освіти.

Також вступник має додати текст мотиваційного листа. Для уникнення помилок при ручному внесенні тексту мотиваційного листа вступникам радять заздалегідь в будь-якому текстовому редакторі набрати текст та уважно перевірити його на наявність помилок.

Вступник може замінити завантажені копії документів в електронній формі та номери телефонів до моменту подання першої заяви.

Задля подання заяви вступник обирає заклад вищої освіти, освітній ступінь, конкурсну пропозицію та встановлює пріоритетність (у разі її використання) заяви для участі у конкурсному відборі для зарахування на місця за державним або регіональним замовленням.

Подання заяви в паперовій формі:

У паперовій заяві вступники вказують спеціальність (освітню програму) для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра та форму навчання. На кожну спеціальність потрібно писати окрему заяву.

Під час подання заяви потрібно пред’явити оригінали таких документів:

  • документ, що посвідчує особу;
  • документ державного зразка про раніше здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень, на основі якого здійснюється вступ, а також додаток до нього;
  • екзаменаційний листок фахового іспиту (для визначених спеціальностей).

Разом із заявою необхідно подати:

  • копії вищевказаних документів;
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3 х 4 см;
  • інші документи (якщо це встановлено приймальною комісією).

Заяву в паперовій формі вступник повинен подати особисто до приймальної комісії закладів вищої освіти. Відомості кожної заяви в паперовому вигляді реєструються в день прийняття заяви в Єдиній державній електронній базі з питань освіти та відображаються на сайті Інформаційної системи vstup.osvita.ua.

Зверніть увагу: в електронному кабінеті вступника відображаються тільки заяви, подані в електронному вигляді. Заяви, подані в паперовому вигляді, в е-кабінеті не відображаються.

Якими є спеціальні умови вступу?

Спеціальні умови вступу передбачають державну підтримку вступників, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях і здобули освітній ступінь бакалавра та мають намір продовжити навчання в магістратурі, або вступників пільгових катеорій.

Така підтримка держави передбачає кілька умов, відповідність яким дозволить вступнику скористатися ними й отримати можливість вступу до магістратури за пільговими правилами.

Відповідно до положень Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році, спеціальними умовами вступу в магістратуру у 2023 році є:

  • вступ без вступних випробувань;
  • вступ за результатами співбесіди та фахового іспиту;
  • переведення на бюджетні місця осіб, зарахованих на контракт.

Вступ без вступних випробувань:

Спеціальними умовами вступу в магістратуру за державним або регіональним замовленням у формі надання рекомендації для зарахування за заявою вступника без вступних випробувань на основі здобутого у 2023 році ступеня бакалавра можуть користуватися особи, місце проживання яких зареєстровано (задекларовано) на тимчасово окупованій території, у населених пунктах, віднесених до території активних бойових дій станом на 01 липня 2023 року, або тимчасова окупація яких російською федерацією завершилась після 24 лютого 2022 року, або які переселилися з неї після 24 лютого 2022 року, та здобули ступінь бакалавра з таким самим джерелом фінансування, у разі вступу до того самого закладу вищої освіти (для спеціальностей, визначених у Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка).

Надання рекомендацій до зарахування вступникам, які користуються спеціальними умовами вступу на навчання для здобуття ступеня магістра за державним або регіональним замовленням у формі надання рекомендації для зарахування на основі здобутого у 2023 році ступеня бакалавра, здійснюється не пізніше 23 серпня 2023 року.

Якщо в закладі вищої освіти не здійснюється підготовка магістрів за спеціальністю, з якої отримано диплом бакалавра, то така особа може подати документи на цих же умовах до будь-якого переміщеного (тимчасово переміщеного) закладу вищої освіти або закладу вищої освіти Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей.

Вступ за результатами співбесіди та фахового іспиту:

Спеціальними умовами участі у конкурсному відборі на навчання для здобуття ступеня магістра у вигляді участі у конкурсному відборі на навчання за результатами співбесіди з іноземної мови замість ЄВІ та фахового іспиту замість ЄФВВ користуються:

  • особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності, учасниками бойових дій відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема ті з них, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби) в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України;
  • особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти (за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення).
  • особи, яким за рішенням приймальної комісії відмовлено в реєстрації для участі в ЄВІ, ЄФВВ (на підставі рішення регламентної комісії регіонального центру оцінювання якості освіти, ухваленого за результатами розгляду документів вступника, здійсненого на запит приймальної комісії, що реєструє) через неможливість створення особливих (спеціальних) умов.

Переведення на бюджетні місця осіб, зарахованих на контракт:

Спеціальними умовами вступу для здобуття ступеня магістра у вигляді переведення в обов’язковому порядку на вакантні бюджетні місця осіб, які зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану конкурсну пропозицію, користуються:

  • діти загиблих (померлих) осіб, визначених у частині першій статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи з їх числа;
  • діти загиблих (померлих) осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;
  • особи, один з батьків яких загинув або помер внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності;
  • особи, один з батьків яких є учасником бойових дій на території інших держав, який загинув (пропав безвісти) або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час воєнних дій та конфліктів на території інших держав, а також внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на території інших держав під час цих дій та конфліктів;
  • особи, у яких один з батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним обов’язків військової служби;
  • особи, у яких один із батьків (усиновлювачів) був поліцейським, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним службових обов’язків, протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти. 

Спеціальними умовами вступу на навчання за державним або регіональним замовленням  для здобуття ступеня магістра у вигляді переведення (за наявності місць) на вакантні бюджетні місця осіб, які зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану конкурсну пропозицію, користуються:

  • особи з інвалідністю I, II груп та діти з інвалідністю віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю;
  • особи з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу (категорія 1) та особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення (категорія 2);
  • діти осіб, особи з їх числа, які в рік вступу здобули освітній рівень, на основі якого відбувається вступ, визнаних постраждалими учасниками Революції Гідності, учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», внесених до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, визнаних особами, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;
  • шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менше ніж три роки, а також протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти особи, батьки яких є шахтарями та мають стаж підземної роботи не менше ніж 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали особами з інвалідністю I або II групи;
  • особи з інвалідністю або діти з інвалідністю, у яких наявне захворювання або патологічний стан, зазначений в Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому № 1027/900, (за умови подання до приймальної комісії закладу вищої освіти документа (його копії), що засвідчує статус особи з інвалідністю або дитини з інвалідністю та одного з документів, зазначених у підпункті 1 пункту 2 наказу № 1027/900);
  • особи, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа;
  • особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти (за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення).
  • особи, яким за рішенням приймальної комісії відмовлено в реєстрації для участі в ЄВІ, ЄФВВ (на підставі рішення регламентної комісії регіонального центру оцінювання якості освіти, ухваленого за результатами розгляду документів вступника, здійсненого на запит приймальної комісії, що реєструє) через неможливість створення особливих (спеціальних) умов.
  • особи, місцем проживання яких зареєстровано (задекларовано) на тимчасово окупованій території, території населених пунктів на лінії зіткнення та адміністративної межі або які переселилися з неї після 01 січня 2023 року;
  • особи, місце проживання яких зареєстровано (задекларовано) в населених пунктах, віднесених до території активних бойових дій станом на 01 липня 2023 року, або тимчасова окупація яких російською федерацією завершилась після 24 лютого 2022 року, або які переселилися з неї після 24 лютого 2022 року;
  • особи, місце проживання яких зареєстровано (задекларовано) в населених пунктах, віднесених до території можливих бойових дій станом на 01 липня 2023 року;
  • особи, які є внутрішньо переміщеними особами відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;
  • діти з багатодітних сімей (п’ять і більше дітей).

Формула розрахунку конкурсного бала:

Для конкурсного відбору на навчання для здобуття ступеня магістра використовується формула:

Конкурсний бал (КБ) = 0,2 х П1 + 0,2 х П2 + 0,6 х ПЗ, де:

  • П1 – оцінка тесту загальної навчальної компетентності ЄВІ;
  • П2 – оцінка тесту з іноземної мови ЄВІ;
  • П3 – оцінка ЄФВВ або оцінка фахового іспиту.

У інших випадках конкурсний бал обчислюється як сума балів за вступні випробування та інші показники конкурсного відбору відповідно до Правил прийому закладу вищої освіти.

За різної кількості складових у конкурсному балі має дотримуватись принцип рівності прав вступників.

Конкурсний бал – це комплексна оцінка досягнень вступника, яка розраховується за результатами вступних випробувань та іншими конкурсними показниками при вступі до магістратури.

На основі конкурсних балів здійснюється відбір вступників на конкурсні пропозиції у закладах вищої освіти.

Відомості про результати вступних випробувань та інших конкурсних показників вносяться до запису про вступника в Єдиній державній електронній базі з питань освіти та відображаються на сайті Інформаційної системи Вступ.ОСВІТА.UA.

Мінімальний бал за вступні випробування:

Заклад вищої освіти у правилах прийому самостійно визначає мінімальне значення кількості балів із вступних випробувань (конкурсного бала), з якими вступник допускається до участі у конкурсі.

Оцінювання мотиваційних листів:

Критерії оцінювання мотиваційних листів затверджуються головами приймальних комісій закладів освіти та обовʼязково оприлюднюються на вебсайті закладу освіти не пізніше 1 червня 2023 року.

У випадку проведення конкурсного відбору з використанням мотиваційних листів заклад вищої освіти проводить перевірку мотиваційних листів на оригінальність тексту та забезпечує доступ до результатів такої перевірки уповноваженому з питань запобігання та виявлення корупції.

Перехресний вступ:

Особа може вступити до закладу вищої освіти для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра, магістра та освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, здобутого за іншою спеціальністю за умови успішного проходження вступних випробувань.

Заклад вищої освіти у власних правилах прийому може встановлювати додаткові вимоги для такої категорії осіб щодо строків навчання, включення додаткових обов’язкових навчальних компонентів до індивідуального навчального плану та обмеження щодо можливого поєднання спеціальностей різних галузей знань.

Види іспитів:

У 2023 році вступ на навчання для здобуття ступеня магістра може відбуватися на підставі єдиного вступного іспиту, єдиного фахового вступного випробування, фахових іспитів у закладах вищої освіти, індивідуальної усної співбесіди або розгляду мотиваційних листів. Перелік іспитів і фахових випробувань для вступу в магістратуру у 2023 році за окремими спеціальностями дивіться за посиланням.

Важливі дати:

Вступників рекомендованих до зарахування на бюджет оголосять не пізніше 26 серпня (виконання вимог – до 18:00 29 серпня), зарахування вступників – до 31 серпня 2023 року.

Що ж стосується «контрактників», то надання рекомендацій до зарахування та оприлюднення списку рекомендованих для вступників, які вступають на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб відбудеться не пізніше 30 серпня (виконання вимог до зарахування до 17:00 години 4 вересня, зарахування – 5 вересня 2023 року).

Також в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, як і у випадку з бакалаврами, встановлено додаткові строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання на контракт – прийом заяв, документів – з 11 вересня до 17:00 16 вересня та з 30 жовтня до 4 листопада. Зарахування таких вступників, що навчатимуться за кошти фізичних або юридичних осіб – 30 вересня та 17 листопада відповідно.

 

Інформацію надано приймальною комісією Університету Григорія Сковороди в Переяславі