vstup.pk@gmail.com пн.-пт.: 09:00-17:00, сб.: 09:00-13:00

Як вступникам з тимчасово окупованих територій подати документи до ЗВО: алгоритм дій від МОН

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2023 > Як вступникам з тимчасово окупованих територій подати документи до ЗВО: алгоритм дій від МОН

Вже другий рік поспіль вступна кампанія в Україні проходить в умовах повномасштабної війни. Абітурієнтам з тимчасово окупованих територій нині особливо складно. Як подати документи до закладу вищої освіти вступникам із ТОТ, розповіли в Міносвіти.

Що робити, якщо вступник не має документа про повну загальну середню освіту

У разі відсутності у вступника документа державного зразка про повну загальну середню освіту, потрібно скласти державну підсумкову атестацію (ДПА) як екстерн в уповноважених закладах середньої освіти.

Для цього необхідно подати заяву на вступ через освітні центри «Крим-Україна» або «Донбас-Україна».

Обраний заклад скеровує вас до прикріпленої школи, де наступного дня або в інший зручний час абітурієнт складе іспит з української мови (без літератури) та історії України.

Скласти підсумкову атестацію можна з початку роботи освітніх центрів – 1 червня, але не пізніше трьох днів до завершення їхньої роботи – 30 вересня.

ДПА можна скласти і дистанційно, як індивідуальну співбесіду з відеофіксацією.

Які документи необхідні

Після складання річного оцінювання та підсумкової атестації вступнику необхідно подати до освітнього центру такі документи:

  • заяву;
  • сертифікат ЗНО 2019-2021 років або результат НМТ (за бажанням);
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності);
  • документ, що посвідчує особу, а за його відсутності – свідоцтво про народження;
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3х4 см;
  • документ про освіту державного зразка та додаток до нього;
  • довідку про успішне проходження державної підсумкової атестації (крім випадків звільнення від неї), яка є підставою для участі в конкурсі без подання сертифікатів ЗНО або НМТ.

Що робити, якщо немає можливості фізично подати документи на вступ

Вступникам дозволили надсилати документи на електронну скриньку освітнього центру. У такому випадку абітурієнтам необхідно надіслати скановані копії (фотокопії) вищеперелічених документів та фотокартку розміром 3х4 см (1 Мб в електронній формі).

Зверніть увагу – довідку про успішне проходження річного оцінювання та ДПА (крім випадків звільнення від неї) освітній центр отримає автоматично. Тож додатково її надсилати не потрібно.

Терміни подання заяв

Документи від вступників до закладів вищої освіти за кошти державного бюджету приймають у два етапи:

– 1 основний етап до зарахування на бюджет триватиме з 19 липня до 31 липня (18:00),

– 2 додатковий етап до зарахування на контракт (із можливістю переведення на вакантні бюджетні місця за їхньої наявності) триватиме до 23 вересня.

Рейтингові списки вступників оприлюднять до 27 вересня. Зарахування – до 30 вересня (не пізніше дати завершення роботи освітніх центрів).

Важливо: вступники можуть подавати до 5 заяв лише через один освітній центр.

 

Пресслужба університету