Що там з НМТ у 2023 році? – приймальна комісія УГСП зібрала усі деталі відомі наразі

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Вступ-2023 > Що там з НМТ у 2023 році? – приймальна комісія УГСП зібрала усі деталі відомі наразі

Що там з НМТ у 2023 році? Таке питання все більше лунає з вуст наших майбутніх абітурієнтів у звязку з приходом Нового року та незворотнього наближення вступної кампанії.

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі тримає руку на пульсі та воліє розповідати про прикінцеві і остаточні рішення які приймаються урядовцями та парламентарями. Водночас вважає за необхідне розповісти про стан підготовки до мультипредметного тесту станом на нині за матеріалами сайту «Освіта.ua».

Нині в Міністерстві освіти і науки сподіваються, що найближчим часом буде знайдено консенсус між МОН та профільним комітетом парламенту щодо моделі проведення національного мультипредметного тесту в 2023 році. Про це в ефірі телемарафону кілька днів тому сказав міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його словами, 10 січня на одному з підкомітетів Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій було розглянуто всі варіанти й можливості проведення НМТ, що запропоновані МОН та іншими авторами законопроєктів.

«Сподіваюся, що ми найближчим часом знайдемо консенсус щодо проведення вступної кампанії в 2023 році. Робота триває, ні на день не зупиняється, адже ми чітко розуміємо що молодь має якнайраніше знати особливості вступу до закладів вищої та фахової передвищої освіти. Нам важливо якнайшвидше прийняти модель прийому на 2023 рік. І над цим ми зараз працюємо», – наголосив міністр освіти і науки.

Раніше Міністерство освіти і науки запропонувало включити до національного мультипредметного тесту три обов’язкових предмети – історію України, математику й українську мову. Четвертий предмет учасник тестування зможе обрати самостійно.

Тестування хочуть проводити в один день. Кажуть, позиція МОН завжди була конструктивною, враховуючи позицію і самих абітурієнтів і їхніх батьків. І це є найголовнішою підставою для формування пропозицій. Міністр особисто зустрічається з батьками, з вчителями, з майбутніми абітурієнтами. Міністерство продовжує стояти на позиції, щоб проводити тестування виключно в один день.

«Якщо ми будемо розтягувати тестування на кілька днів, то чим це буде відрізнятися від традиційного ЗНО і яким чином це враховує небезпеку воєнного стану», – наголошує міністр додаючи, що абітурієнт зможе сам обирати той комплект дисциплін, який він може якнайкраще скласти і бути зарахованим до національних закладів вищої освіти. Саме це є основою формування вступної кампанії 2023 року – зберегти якомога більше дітей, які вступили до закладів вищої, фахової передвищої освіти в Україні. Це основний меседж, який сьогодні переслідує міністерство.

Нині ж стало відомо про те, що парламентський Комітет з питань освіти, науки та інновацій разом з Міністерством освіти і науки мають на меті найближчим часом оприлюднити модель проведення національного мультитесту, яка відповідатиме побажанням вступників. Як повідомив голова профільного комітету Сергій Бабак визначити модель проведення тестування допоможе опитування вступників.

Для кращого розуміння потреб вступників він оприлюднив запитання для вступників і їхніх родичів, відповіді на які допоможуть ухвалити рішення щодо форми проведення НМТ. Таке голосування завершилося сьогодні – чекаємо результатів.

 

За матеріалами сайту «Освіта.ua»