vstup.pk@gmail.com пн.-пт.: 09:00-17:00, сб.: 09:00-13:00

Випускники шкіл звільняються від ДПА, проте мають право пройти її за власним бажанням – лист МОН

Приймальна комісія Університету Григорія Сковороди в Переяславі > Новини > Випускники шкіл звільняються від ДПА, проте мають право пройти її за власним бажанням – лист МОН

Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року)», здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. Водночас вони зберігають за собою право пройти її за власним бажаннямсповіщає у своєму листі щодо завершення поточного навчального року МОН.

Звертаємо вашу особливу увагу на те, що законодавством не передбачено вибіркове звільнення від проходження державної підсумкової атестації (незалежно від її форми) з якогось одного чи кількох предметів. Так само закон не звільняє від проходження зовнішнього незалежного оцінювання здобувачів освіти, які планують вступати до закладів вищої освіти у 2021 році.

Кого це стосується? За бажанням пройти ДПА у закладі освіти (не у формі ЗНО) мають право громадяни України, які завершили навчання й отримали документ про відповідний рівень загальної середньої освіти за кордоном; здобувачі освіти, які здобувають загальну середню освіту за вечірньою, заочною, сімейною (домашньою) формами; здобувачі, які перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах; здобувачі, які проживають на тимчасово окупованій території України, на території проведення антитерористичної операції (на період її проведення) та здобувачі, які через поважні причини не брали участі в основній сесії ЗНО та були допущені до проходження додаткової сесії ЗНО, але не змогли через поважні причини взяти участь у ній. Зазначимо, що повний перелік категорій здобувачів освіти, які мають право за бажанням пройти ДПА у закладі освіти, визначено у пунктах 6-12, 14-16, 18 розділу ІІ Порядку проведення державної підсумкової атестації.

Як бути здобувачам зі Сходу та Криму? Сповіщаємо, що громадяни України, які належать до категорії здобувачів освіти, визначеної пунктом 11 розділу ІІ Порядку проведення ДПА (здобувачі, які проживають на тимчасово окупованій території України, на території проведення АТО, території населених пунктів на лінії зіткнення і не здобувають загальну середню освіту в закладах освіти на території, підконтрольній Україні), для отримання документів про повну загальну середню освіту мають пройти річне оцінювання за 11 клас у закладі освіти, до якого вони були зараховані. Надалі такі особи за їхнім бажанням можуть пройти ДПА у закладі освіти або у формі ЗНО. У разі, якщо такі особи не були зараховані до закладів освіти на території, підконтрольній Україні, і не мають результатів річного оцінювання, для них не може бути замовлено та видано документи про повну загальну середню освіту.

Як бути «медалістам»? Здобувачі освіти, які претендують на нагородження Золотою або Срібною медалями та звільнені від проходження ДПА законом, мають право на отримання таких медалей без проходження ДПА.

Що переказати учням 4-х та 9-х класів? Нагадайте, що відповідно до наказу МОН від 3 березня 2021 року № 273, у 2020/2021 навчальному році від проходження ДПА їх звільнено. Здобувачам освіти, звільненим від атестації, у відповідній графі документа про освіту робиться запис «звільнений(а)».

Яка відмінність між тими хто здає ДПА і ні? Здобувачам освіти, які не виявили бажання проходити ДПА, свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти мають бути видані не раніше дати видачі відповідного свідоцтва, зазначеної у ньому. Здобувачам освіти, які виявили бажання проходити ДПА, свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти видаються після проведення ДПА та відображення її результатів у додатку до свідоцтва, але в будь-якому випадку не раніше дати видачі відповідного свідоцтва, зазначеної у ньому. Лишається додати, що дата видачі додатка до свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти не має обов’язково співпадати з датою видачі самого свідоцтва, водночас додаток не може бути виданий раніше, ніж свідоцтво.

Нагадаємо, шо двома тижнями раніше Верховна Рада України звільнила одинадцятикласників від обов’язкової державної підсумкової атестації (ДПА). За відповідні зміни до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» проголосували 298 народних депутатів.

За матеріалами сайту МОН